6. Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivál

Marosvásárhely - Jazz & Blues Club, 2014. május 5-9.
Kategóriák: koncert; zene;
Facebook: https://www.facebook.com/events/591562980922319/

2014. május 5-8. között a marosvásárhelyi Egyetemista Kultúrház, a Jazz&Blues Club és új partnerük, a Partitúra Kulturális Egyesület, immár 6. alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivált a klub helyiségében, a Sinaia utca 3-as szám alatt.

A hétfőtől-péntek hajnalig tartó rendezvény két nagy programtömbből áll: a délutáni órákban amatőr dzsesszmuzsikusok mérik össze tudásukat a számukra megrendezett versenyen, esténként pedig neves dzsesszegyüttesek szórakoztatják a közönséget.

A versenyről

Az idei verseny zsűrijében olyan hazai és külföldi dzsesszzenészek és szakértők szerepelnek, mint a jászvásári Dr. Romeo Cozma (dzsesszzongorista, zeneszerző, professzor, karmester), a bukaresti Florian Lungu (dzsesszkritikus), a marosvásárhelyi Boros Zoltán (zeneszerző), a budapesti Bágyi Balázs (dzsesszdobos, zeneszerző, tanár, producer) és a budapesti Sárik Péter (dzsesszzongorista, zeneszerző, tanár).

A vetélkedőre kézdivásárhelyi, jászvásári, bukaresti, budapesti és székesfehérvári zeneművészeti iskolák valamint egyetemista kultúrházak diákjai jelentkeztek. Az öt város 12 lelkes csapattal látta el az idei rendezvényt.

Koncertek

Az esti koncertek sorozatát május 5-én, este fél 8-tól az ausztriai Tóth Lajos Trió nyitja, akik a tavalyi verseny során 2 díjat is elvittek: Tóth Lajos elnyerte „A Legjobb Zongoristának Járó Díjat”, a csapat pedig „A Legjobb Zenekar Díjával” gazdagodott. A tehetséges együttes tagjai jelenleg a grazi Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán és Párizsban tanulnak. A trió a következő felállásban lép színpadra: Tóth Lajos (zongora), Miha Koren (nagybőgő) és Balogh Balázs (dobok). Zenéjük friss, lendületes, komoly szaktudásra vall és belülről fakadó zeneszeretetet sugároz.

Őket követi fél 10-től Alex Man (gitár) és Gagriela Costa (ének) párosa egy szenvedélyes Bossa Nova, Szamba és Choro programmal, amelyet tapasztalatunk szerint nem lehet tánc nélkül kibírni.

A fölmelegedett hangulatot május 6-án, kedd este 9 órától a temesvári Sebastian Spanache Trió koncertje hevíti tovább. A zenekart Sebastian Spanache zongorista, Sánta Csaba nagybőgős és Radu Pieloiu dobos alkotják, akik A Pasha`s Abstinence című legújabb albumukat mutatják be a nagyközönségnek.

Hogyan lehet két hangszerből annyiféle hangzást előcsalogatni, mintha egy teljes zenekar szólalna meg? Valószínűleg kifogástalan szaktudással, rengeteg gyakorlással, hatalmas adag kreativitással, és egy csipetnyi játékossággal. De filozofálás ide vagy oda, Harry Tavitian (zongora) és Cserey Csaba (ütőhangszerek) párosa a legkitűnőbb példája az efféle bravúros előadásmódnak. Aki tehát szeretne valami igazán izgalmas, eredeti és egyedi jazz muzsikát hallgatni, azt szeretettel várjuk május 7-én, csütörtök este 9 órától a művészpáros koncertjére.

Az előző napok fellépői várhatóan izzásig szítják majd a fesztivál hangulatát. Ezért, amint május 8-án, csütörtök este 9 órától betoppan a színpadra Tom White és bandája, kirobbanás-gyanús lesz egy fergeteges rockabilly party. A közönséget garantáltan megbuliztatja: Tom White (szájharmonika, ének), Motyovszki László (gitár), Szilágyi Mihály (nagybőgő) és Reggel Ferenc (dobok). Jó szórakozást kívánunk!