Konferencia a Mezőség középkori épített örökségéről

Kolozsvár - Erdélyi Múzeum-Egyesület, 2017. február 18., szombat 10:00
Kategóriák: előadás, konferencia; építészet;
Weboldal: http://muemlekvedo.hu/tevekenyseg-mezoseg.html

A Möller István Alapítvány által az erdélyi Mezőség középkori szakrális épített öröksége érdekében szervezett projekt célja a veszélyeztetett, illetve pusztuló emlékek megismerésének, dokumentálásának és fönnmaradásának segítése.

A 2015-ös évben folyt kutatásokról - köztük a kiszsolnai templom freskóinak akkor felfedezett nemzetközi összefüggéseiről - a budapesti FUGA építészeti központban szervezett konferencián számoltak be 2016 februárjában. 

Az elmúlt évben végzett munkát 2017. február 18-án szeretnék az érdeklődők számára összefoglalni. A rendezvényre ez alkalommal Kolozsváron, az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában kerül sor. A konferencia célja - a Möller István Alapítvány által szervezett kutatások összefoglalásán túl - megismerni azokat a kutatási tevékenységeket, amelyek a Mezőség középkori emlékeire irányulnak. Azt is elő akarják segíteni, hogy a területen dolgozó magyarországi és erdélyi kutatók számára ismertté váljanak egymás eredményei, megkönnyítve együttműködésüket. Szeretnének hozzájárulni azoknak a céloknak, feladatoknak, eszközöknek, irányvonalaknak a megfogalmazásához, amelyek e hányatott sorsú emlékcsoport megmentését elősegíthetik.

A Mezőség középkori épített örökségét bemutató konferenciát szombaton, február 18-án, 10 órától, az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében (Jókai/Napoca utca 2.) szervezik meg. A program baloldalt a képen, illetve ide kattintva olvasható.