A Versailles-i rögtönzés, avagy a Majmos ház

Temesvár - Csiky Gergely Állami Magyar Színház, 2017. február 28., kedd
Kategóriák: színház;

Egy nagy formátumú alkotó emlékei és álmai között utazunk, melyekről legendák és dokumentumok szólnak. Nincs lineáris történet, egy visszaemlékezés közepén találjuk magunkat. De kinek a visszaemlékezése? Molière-é? A kortársaké? A miénk? Ezt a képzeletbeli utazást közösen próbáljuk meg felidézni, feltárni négy felvonáson keresztül. Mindegyik egy különálló világ. Minden évszak, minden felvonás egy előadás. Négy előadás, amely eggyé olvad. Egy emberi, egy alkotói vágy körforgása. Haláltól a születésig, születéstől a halálig. – Sényi Fanni, dramaturg

Az 1663-ban keletkezett mű, A Versailles-i rögtönzés Molière korának előadó művészetét, a deklamált szövegmondást, az életidegen karaktereket, a mindennapi emberek realitásával semmiféle kapcsolatot nem mutató színházat bírálja. A francia vígjátékirodalom kanonizált szövegét Sényi Fanni magyarországi dramaturg a rendezővel közösen dolgozta át Pierre Corneille, Jean Racine, Mihail Bulgakov, Molière, William Shakespeare, Franҫois Villon, Ariane Mnouchkine és Szophoklész szövegeinek felhasználásával.

A bemutatót követően március 2-án, illetve 22-én láthatják az előadást az érdeklődők, este 7 órától a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében.