Fogarasi-havasok - könyvbemutató és előadás

Csíkszereda - Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, 2017. március 23., csütörtök 17:00
Kategóriák: előadás, konferencia; könyvbemutató;
Weboldal: http://delikarpatok.blog.hu/2015/04/19/udvozlunk_a_blog_hu-n_45196

A Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK (Erdély teteje) című könyvének bemutatójára és vetítéssel egybekötött élménybeszámolóra március 23-án, csütörtökön 17 órától kerül sor Csíkszeredában a Kájoni János Megyei Könyvtárban (Stadion u. 1/b).

A Déli-Kárpátok gazdag glaciális formakincsű, uralkodó vonulatait bemutató sorozata a Retyezátot és a Páringot követően a Fogarasi-havasok ismertetésével folytatódik. E monumentális hegylánc méltán érdemelte ki az Erdélyi-Alpok elnevezést.

A Fogarasi-havasok számos földrajzi tekintetben a Déli-Kárpátok és a kárpáti hegységív csúcstartója, ezért már a turista-hőskorban, a hegységek tudományos feltárásának kezdeti szakaszában a hazánk főhegysége címre jelölték az akkor jóval ismertebb Magas-Tátrával szemben. Emellett a Fogarasi-havasok varázsa abban is rejlik, hogy a „kötelező" célpontok megmászásán túl vállalkozunk-e kevésbé ismert ösvényeinek bejárására, és a markáns sziklaképződmények mellett sikerül-e észrevennünk a kiolvadó kártavak és a havasszépe virágmezők tavaszi és kora nyári színvilágát, vagy az ősszel rozsdabarnába öltöző völgyekből és mellékgerincekről a főgerincre nyíló csodás panorámák látványát. Amennyiben igen, akkor a Retyezát és a Páring szerelmeseiből könnyen a Fogarasi-havasok rajongóivá válhatunk. A kiadvány ezt igyekszik segíteni.