A kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia koncertje Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy - Tamási Áron Színház, 2017. május 20., szombat 19:00
Kategóriák: zene;

A 2016/2017-es hangversenyévad keretében május 20-án este 7 órától újabb klasszikus zenei eseményre kerül sor Sepsiszentgyörgyön. A Tamási Áron Színház ezúttal a kolozsvári Transilvania Állami Filharmóniát látja vendégül.

A zenekar repertoárjában ezúttal Wolfgang Amadeus Mozart D-dúr divertimentója (K 136.) és Kis éji zenéje (KV  525.), illetve Antonin Dvořak E-dúr szerenádja (op. 22.) lesz hallható.  

Mozart mindannyiunk kedvelt zeneszerzője. A D-dúr divertimentót és Kis a éji zenét eredetileg a hercegi udvar szabadtéri koncertjeire komponálta, a XVIII. század második felében. Mindkét zenekari darabban felfedezhető a Mozart stílusára oly jellemző, egyszerű dallamokban és színes zenei képekben megnyilvánuló burleszk. Az Antonin Dvořak által komponált E-dúr szerenád mindössze tizenkét nap alatt született, megalkotása során a zeneszerző éppen egy új stílus megalkotásával kísérletezett. Az E-dúr szerenád Dvořak korai darabjai közé tartozik, amelyben a hallgató egy erőteljesen pozitív energiát tapasztalhat meg.

A kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia 1966-ban létesült, és húsz éven keresztül Mircea Cristescu vezetése alatt állt. Ez idő alatt nemcsak az országban, hanem külföldön is kiemelkedő hírnévre tett szert. A zenekar már a kezdetektől együttműködött a világhírű hegedűművésszel, Ruha Istvánnal. Ennek egyik legkiválóbb eredménye a Vivaldi Négy évszakáról készült felvétel, amely azóta is az Elektrokord lemezkiadó bestseller-e. A zenekar általában karmester nélkül játsszik, de gyakran kollaborál kiváló meghívott karmesterekkel.

A hangversenyre a jegyek ára 25, illetve 12 lejbe kerül, a hangversenybérletek érvényesek. Jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában és a www.biletmaster.ro  honlapon kaphatóak (Szabadság tér 1. szám).