Biloxi blues - premier

Szatmárnémeti - Szatmárnémeti Északi Színház, 2017. november 15., szerda 19:00
Kategóriák: színház;

A Biloxi blues című Neil Simon darabból készült előadással folytatódik az Északi Színház Harag György Társulatának nagyszínpadi bemutató-sorozata. A premiert november 15-én, 19 órakor tartják.

A néhány fős sorkatona-csapat kiképzéséről szóló történet 1943-ban játszódik, a Biloxiban található katonai bázison. A bakák életét az együttérzést nem ismerő Toomey kiképzőtiszt keseríti meg – valószínűleg ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szakasz tagjai összebarátkozzanak, igazi csapattá váljanak. A darabot hosszú ideig játszották a Broadway-n, hatalmas sikerrel, 1988-ban pedig film is készült belőle. Műfaja nehezen meghatározható, úgy váltakoznak benne a könnyedebb és drámaibb pillanatok, ahogy annak idején a sorkatonai szolgálatukat töltők is megtapasztalhatták. Különlegessége, hogy gyakorlatilag egyenrangú szerepek vannak benne, így az előadás a benne játszó színészeknek mindenikének kiváló játéklehetőséget nyújt. 

Szereplők: Orbán Zsolt, Frumen Gergő, Péter Attila Zsolt, Varga Sándor, Bodea Gál Tibor, Gaál Gyula, Lukács Szilárd m.v., Moldován Blanka és Budizsa Evelin.

Az előadás rendezője Bordás Attila, dramaturgja Benedek Zsolt m. v., díszlettervezője Gólicza Előd m.v., zeneszerzője Iszlai József, a jelmezek pedig Szabó Anna munkáját dicsérik. Neil Simon angol nyelvű szövegét Tamás Ágnes fordította magyarra és Benedek Zsolt dolgozta át, a román fordítással és az angol eredetivel összevetve. Az előadás ügyelője és súgója  Fábry Zoltán.

A társulat a Biloxi bluest a bérlethirdetéskor még kamaratermi darabként, választható előadásként hirdette, ám a próbafolyamat során a nagyszínpadi bemutató mellett döntöttek. Emiatt a választott bérletek összevonásával játsszák az előadást. A november 15-én bemutatott produkció mellett ebben az évben november 16-án lesz még műsoron a Biloxi blues. Az Északi Színház termében fennmaradó szabad helyeket pedig jegyrendszerben értékesítik.

Az előadásra jegyek 18 lejes egységáron a színház Horea utcai jegyirodájában kaphatók, hétköznap 10 és 17 óra között, vagy az előadások előtt egy órával a helyszínen, illetve interneten a biletmaster.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül.

További információkért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni.