Smart city - Kreatív Kolozsvár est

Kolozsvár - Minerva Ház, 2018. január 22., hétfő 19:00
Kategóriák: előadás, konferencia;
Facebook: https://www.facebook.com/events/1290675577744814/

A történelem folyamán sosem volt még olyan intenzív a városiasodás, mint napjainkban. Az ENSZ jelentése szerint a földlakók több, mint fele városokban él. Romániában mintegy 12 millióan laknak városokban, ami az összlakosság 55,1%-át teszi ki, de bőven elmarad az észak-amerikai régióhoz képest, ahol ez az arány 82%.

Az IT iparágat is régóta lázban tartja a kihívás, hogy milyen megoldásokkal lehet élhetőbbé tenni a városokat. Nem véletlen, hogy Japántól Hollandián át számos helyen kísérleteznek egyre komolyabban okosvárosi technológiákkal. Ez viszont nem egy standard folyamat, hiszen minden városnak meg kell birkóznia a maga urbanisztikai és építészeti sajátosságaival.

Első lépés – és a legnagyobb kihívás is egyben – a forgalom és a közlekedés szabályozása, amely Kolozsvár számára is akut probléma. A kérdés, amire választ keresünk: Milyen lesz a jövő városának közlekedése?

Az előadó, Vitézy Dávid a tömegközlekedés és a városi mobilitás szakértője. Pályafutását a budapesti tömegközlekedés javításáért küzdő aktivistaként kezdte. 2010-ben a Budapesti Közlekedési Központ alapító vezérigazgatója. Vezetése alatt elfogadták a főváros új közlekedési stratégiáját és a végrehajtása is számos eredményt hozott: villamosvonalak felújításától a Budai Fonódó villamoshálózat létrehozásáig, több száz új autóbusz, villamos, trolibusz beszerzéséig, a FUTÁR irányítási és tájékoztatási rendszer, a MOL Bubi közbringa-rendszer megindításáig. 2016 óta főigazgatóként felelős a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum rekonstrukciójáért. Közlekedési szakemberként és tanácsadóként közreműködik magyarországi és nemzetközi projektekben.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, viszont a tér befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékodat itt jelezheted: https://goo.gl/sgJmT6