Kodály népzenéje - a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának koncertje

Kolozsvár - Tranzit Ház, 2018. február 14., szerda 19:00
Kategóriák: koncert;
Facebook: https://www.facebook.com/events/130470831099154/

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” (Kodály Zoltán)

A koncert Kodály szellemiségéből inspirált zenei barangolás téren és időn át, amely magában hordozza múltunk hagyatékát és jövőnk megmaradásának zálogát, megszólaltatva a Kárpát-medence különböző tájegységeinek zenéit, azok virtuóz hangszerjátékát, a néha szívet szorító, máskor felemelő, örömteli népdalait.

A paraszti kultúra olyan kikristályosodott gyöngyszemei ezek, melyek a legnagyobb zeneszerzőinket is a népzene felé fordítva nyitottak új világot az utódoknak. A Magyar Állami Népi Együttes zenészei hittel folytatják nagy elődeik hagyományát, fontosnak tartva, hogy hiteles tolmácsolói legyenek gyűjtői, kutatói és zeneszerzői munkásságuknak.

A koncerten Kodály Zoltán olyan műveinek forrásai hallhatóak, melyek sok ember fülében ismerősen csenghetnek: a Székely fonó táncos pillanataitól a Kállai kettősön át eljutva egészen a Galántai táncokig, s e földrajzilag egymástól távol eső vidékek zenéit népdalaink – mint égre feszített szivárvány – kapcsolják egybe, a kodályi életmű emlékezeteként.

Zenei szerkesztő: Pál István Szalonna
Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes zenekara
Szólót énekel: Pál Eszter m.v.
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor

Helyszín: Tranzit Ház, Kolozsvár, Malom u. 16.