A kolozsvári Magyar Művészeti Intézet zenei fakultása (1948-1950)

Kolozsvár - Györkös Mányi Albert Emlékház, 2018. április 11., szerda 18:30
Kategóriák: előadás, konferencia;

A kolozsvári Magyar Művészeti Intézet zenei fakultása (1948-1950) címmel dr. Sófalvi Emese muzikológus tart előadást 2018. április 11-én, szerdán, 18.30 órától a  Györkös Mányi Albert Emlékházban.

Van-e jelentősége két tanévnek egy – látszólag – kérész életű intézmény történetében? A Magyar Művészeti Intézetet 1948 végén létesítette az államhatalom Kolozsváron, korábbi felsőoktatási intézmények tevékenységeinek egybevonásával. A képzőművészeti és színművészeti tagozat mellett kialakított zenei fakultás a városban majd másfél évszázadra visszatekintő intézményes zeneoktatás hagyománya és az 1941-ben egyetemi rangra emelt helyi Magyar Konzervatórium személyi és anyagi erőforrásainak átvétele folytán az új keretek között működő fiatal intézet legerősebb fakultásának számított. A kolozsvári Magyar Művészeti Intézet rövid fennállásának vizsgálata nem csupán intézménytörténeti, kortörténeti kuriózum. A Zeneművészeti kar anyanyelvű szakképzési rendszere, az alkalmazott tanárok és az itt képzett diákok munkája még évtizedekig meghatározta az erdélyi magyar zeneművészet irányát és tereit.

Ezeket a gondolatokat fejti ki bővebben dr. Sófalvi Emese a Györkös-ház és az EME Erdélyi Zenetudományi Munkaközösségének együttes szervezésében sorra kerülő előadásán. Szeretettel várunk mindenkit!