II. WONDERPUCK UTCASZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Kolozsvár 2018. szeptember 14-16.
Kategóriák: bábszínház; fesztivál;
Weboldal: http://www.wonderpuck.eu/program/

Szeptember 14-16. között a Főtér, a Karolina tér és még a bonchidai Bánffy-kastély is színházzá fog alakulni. A változatos színházi programok mellett a Puck Bábszínház karneválra, koncertre, alkotóműhelyre és bábmozgatási műhelyekre is szívesen lát minden érdeklődőt.

Pénteken 12:30 perckor bábparádéval startol a WonderPuck fesztivál a Deák Ferenc (str. Eroilor) utcán, majd a főtér nagyszínpadán a nyitókoncertet hallgathatunk, amit a hivatalos megnyitó követ. Már pénteken rengeteg programmal készül a bábszínház. Az alábbiakban a magyar nyelvű, illetve a nemzetközi nonverbális előadásokat vannak kiemelve:

a Kisszínpadon a híres olasz bábművész, Gaspare Nasuto által rendezett Pulcsinella ősi hagyománya című nonverbális előadása lesz látható. A Nagyszínpadon az Argentínából és Belgiumból származó Zig Zag Circo Épp időben! című nonverbális előadása két elkésett zsonglőr megjelenésével kezdődik, akiknek a konfliktusait, frusztrációit és sikereit látványos és vicces módon ismerhetjük meg. A program a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület által bemutatott A fekete bika és más történetek című magyar nyelvű előadásban három gólyalábas bandita, az elvarázsolt fekete bika és a róka meg a vadász történeteit láthatjuk, és nem csak. Este a törökországi „Cengiz Özek” Árnyszínház Vízi szörnyeteg című előadását nézhetik meg az érdeklődők. A Vízi Szörnyeteg nem más, mint egy hal, aki tisztítja az óceánt, de a sok szemét miatt szörnyeteggé változott. Az, hogy most miképpen reagál a körülötte levő világra, péntek este derül ki.

A WonderPuck nem csak a szemeket kápráztatja el, hanem a lábakat is bepörgeti. Péntek este a Főtéren a román nyelvű Voltaj Academy gyerekkoncert, a Karolina téren pedig a Pink Tatoo és a Bunu Társulatának koncertjén a táncolni vágyó tinik is kedvükre mozoghatnak.

Szombaton a Főtéren a bulgáriai SoulMade társulat Zsineg-kabaréja lesz látható, amelyben színes utcai marionetteket láthatunk hagyományos és modern bolgár stílusban táncolni. A nonverbális előadásban az érdeklődők találkozhatnak Elvis Presley-vel, Pinokkióval és még sok más hírességgel is. A program további érdekességekkel folytatódik: a magyarországi Méhes Csaba és a Brass in the Five zenekar a Brass Cirkuszt hozza Kolozsvárra: harsona, dob, mímelés, bűvészek, bohócok, állatidomítók és még sokan mások bűvölik el a közönséget. A Zig Zag Circo szombaton is fellép az Épp időben! című előadásával. A Karolina téren a kanadai Magali Chouinard vizuális és költői utcai performansza (A fehér asszony) azt próbálja megragadni, hogy a magány mennyire különleges egy állapot, amiben újra és újra felfedezhetjük önmagunkat. Az előadás minden korosztály számára ajánlott. A szombati nap a tombolával társított gyerekkarnevállal, a The Beat koncertjével és tűzmutatványos előadással zárul.

Vasárnap a Főtéren a szatmárnémeti Manócska Bábszínház Huncutka a színpadon című magyar nyelvű előadása (3+) lesz látható, amelyet a záróünnepség követ.

A WonderPuck Bonchidára is ellátogat: vasárnap A Fekete bika és más történetek (Shoshin Színházi Egyesület), a Brass Cirkusz (Méhes Csaba és a Brass in the Five zenekar) és a Kolozsvári mesék (Kolozsvári Puck Bábszínház) előadásait lehet megnézni.