Vetró András - szobrok és rajzok I kiállítás

Kolozsvár - Szépművészeti Múzeum (Bánffy-palota), 2018. október 4-21.
Kategóriák: kiállítás;

Kiállítás nyílik Vetró András szobrászművész műveiből a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás megnyitója október 4-én, csütörtökön 18 órától lesz, a tárlat két hétig lesz látogatható.

Vetró András egyéni kiállítását dr. Lucian Nastasă-Kovács egyetemi tanár, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum igazgatója és Németh Júlia műkritikus nyitják meg, közreműködik Bogdán Zsolt színművész.

Jelen egyéni kiállítás Vetró András szobrászművész több évtizedes pályafutását szemlélteti azáltal, hogy különböző műfajú és témájú szobrászati alkotásokat, valamint előkészítő és kompozíciós rajzokat mutat be. A túlnyomórészt gipszből készült domborművek és plakettek mellett néhány fából faragott körszobor, illetve alumínium- vagy bronz kisplasztika látható. Témájukat tekintve egyaránt megjelennek a hetvenes években elkezdett, az Anyaság misztériumából és a Don Quijote kalandjaiból inspirálódó sorozatainak darabjai, valamint a „Nagy mutatvány”-sorozat egyes képei, amelyek a nyolcvanas évektől foglalkoztatják a művészt. Ezek mellett az In memoriam kompozíciók, az erdélyi magyar személyiségek portréi, a lovas kompozíciók és Földanya téma szintén nagy hangsúlyt kapnak az életműben.