A jobboldal felemelkedése Európában. Mit tegyen a baloldal?

Kolozsvár - Tranzit Ház, január 17., csütörtök 18:00
Kategóriák: beszélgetés;
Facebook: https://www.facebook.com/events/341984156730132/

Napjainkban számos európai országban a jobboldali mozgalmak megerősödését figyelhetjük meg, legyen szó akár az illiberális "demokráciáról", a jobboldali populizmusról vagy a posztfasiszta mozgalmakról, Európában egyre gyakrabban találkozunk autoriter és a neonácizmus által befolyásolt kormányzási formákkal. A bevándorlók és menekültek ellen irányuló gyűlölet, a szegénység büntetése, a társadalom peremén élő csoportok ellen hozott antiszociális gazdasági intézkedések egy rasszista, neo-liberális kormányzás intézményesülését jelzik. Ezzel egyidőben Európa többi országában a jobboldali mozgalmak feloldódását és a szocialista politikai hatalmak hanyatlását figyelhetjük meg.

A Demos a Tranzit Alapítvánnyal és a Friedrich Ebert Alapítvánnyal közösen szervezi meg azt az angol nyelvű vitát, amelynek központi kérdése, hogy mit tehet a baloldal a régióban jelentkező jobboldali hegemóniával szemben, ugyanakkor hogyan lehetne mozgósítani az idei európai parlamenti választásokra, a szolidaritás és a befogadó szociális politikák elérésének érdekében.

A vita résztvevői: Don Kalb (Bergeni Egyetem, Utrecht Egyetem) és Tamás Gáspár Miklós (Közép-Európai Egyetem), moderátora Victoria Stoiciu (Demos, Friedrich Ebert Alapítvány)

Időpont: január 17., 18 óra
Helyszín: Tranzit Ház