Borisz Akunyin: Sirály

Csíkszereda - Csíki Játékszín, március 1., péntek
Kategóriák: színház;

A Csíki Játékszínben március 1-jén, pénteken mutatják be a kortárs orosz szerző Borisz Akunyin Sirály című darabját. Az előadást Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatója rendezi, aki első alkalommal dolgozik a csíki társulattal. A produkcióban vendégművészként látható a csíkszeredai Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, akit korábban a Képmutatók cselszövésében láthatott a helyi közönség.

A bemutató előadás 19 órai kezdéssel lesz látható, amire érvényes a Bánk bán bérlet. Márciusban a bemutatón kívül még 10 alkalommal lesz lehetőség megnézni a produkciót.

A fennmaradó helyek függvényében a bérletes előadásra jegyet is lehet váltani.

Jegyvásárlásra online a: https://www.bilete.ro/csikszereda/csiki-jatekszin/ oldalon van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9 – 18 óra között, illetve előadások előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztárában.


Borisz Akunyin darabja Csehov Sirályának zárójelenetével indul. A mű a csehovi drámaiság és a bűnügyi elbeszélés ötvözete. Már-már fekete komédia. Vajon mi történik a Sirály híres zárójelenete után?

Akunyin a végletekig parodizálja Csehov karaktereit: így lesz például Trigorinból féltékeny homoszexuális vagy Dorn doktorból fanatikus állatvédő.

Csehov posztmodern újragondolása, az eredeti mű hagyományos, lineáris kronológiáját is megbontja: az eredeti dráma utolsó jelenetét követően Trepljov halálának – mely Akunyin változatában gyilkosság, nem pedig öngyilkosság eredménye – felderítése ismétlődik meg többszörösen. Amellett, hogy Akunyin ezzel sajátosan megjeleníti a szövegben a posztmodern önmagába visszatérő, ismétlésen alapuló időkoncepcióját, egyben a krimi műfajának legalapvetőbb sajátosságát is ironikusan kiforgatja.