9. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok

Marosvásárhely március 27-31.
Kategóriák: film;
Weboldal: https://k-arte.ro/2019/03/9-marosvasarhelyi-magyar-filmnapok-zilele-filmului-maghiar-la-targu-mures-ed-a-ix-a/
Facebook: https://www.facebook.com/events/711913772538420/

A K’Arte Egyesület a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézettel közösen szervezi meg a 9. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat március 27-31. között. A vetítések a Művész Moziban, a G Café-ban, a K’ARTE Teremben, Spectrum Színházban és a Jazz&Blues Club-ban lesznek. A filmeket román vagy angol felirattal vetítik.

Program:

március 27., szerda, 18.00, K’Arte Szoba
(Lét)állapotok – Fekete Zsolt fotókiállítása
A Fekete Zsolt három fotósorozatából született válogatás létállapotokat jelenít meg: az utóbbi évek projektjeiben készült fotókon a szerzőhöz közeli személyek portréit és  láthatjuk.
Lovacska (Fekete Zsolt) képeiben az ábrázolt személyek lelkivilága (érzelmek, értelem, az amit léleknek nevezünk) elevenedik meg a néző előtt, néha bennük látjuk magát a szerzőt is, amely néha uralja, máskor torzítja a fotózott alany jelenlétét vagy konkrét, materiális sziluettjét.

március 27., szerda, 20.00, G. Caffé
Kisjátékfilmek
2016-2018, 108 perc., angol felirattal

Csoma Sándor: Nem történt semmi / 2017, 25 perc
A film egy magyar lakótelepen történik, ahol a kis Petivel az egyik nap egy szörnyű dolog történik és szüleinek egy este áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, hogyan reagáljanak az esetre.

Simó Ibolya: Falu fessön / 2018, 22 perc
A film egy létező, hiteles társadalmi közeget és annak dinamikáját mutatja be úgy, hogy kicsit idealizálja azt és a „divatmajmolás” a falu asszonyainak segít abban, hogy visszatáljanak saját nőiességükhöz.

Szilágyi Fanni: Minden vonal / 2016, 21 perc
Egy szórakoztató road movie, amelyben négy teljesen különböző nő ezoterikus utazását látjuk.

Deák Kristóf: A legjobb játék / 2018, 20 perc
A film egy musical a technológiai fejlődés sötét és ijesztő oldaláról, ahol a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek szakértelme fenyegeti az emberi tudást. (Jánossy Villő)

Groșan Cristina: Átalakítás folyamatban / 2017, 20 perc
A film a romantikus komédia keretei között mesél egy nő életvezetési döntéseiről, miközben a néző szembesül az idősekről kialakított társadalmi sztereotípiákkal.


március 28., csütörtök, 19.00, Művész mozi: Nagyterem
Simonyi Balázs: Ultra 
2017, dokumentumfilm, 83 perc, román felirattal
Motivációs kreatív dokumentumfilm olyan emberekről, akik a futásnak szentelik életüket és ezáltal saját moralitásukat tesztelik, miközben saját fizikai és pszichikai teherbírásuk határait feszegetik. Q&A: Simonyi Balázs

március 29., péntek, 16.00, Művész mozi: Flora terem
Kisjátékfilmek: SZFE díjnyertes filmjei
2017-2018, 109 perc, angol felirattal
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ma Európa egyik legsokoldalúbb, minőséget adó képzésben legszínvonalasabb intézménye Az egyetem Film- és Médiaintézetének vizsgamunkái és hallgatói gyakran díjazottjai a nemzetközi fesztiváloknak. Összeállításunkban a legfrissebben díjazott kisjátékfilmek közül válogattunk.

Fatér Ambrus: Légmell / 2017, 27 perc
Egy középkorú, magányos orvos egy napon orvosi kötelességből ellát egy súlyos beteg idős szír menekültet, és a fokozatosan alakuló kényszerbarátság által átértékeli saját életét.

Kis Hajni: Last Call / 2018, 27 perc
Egy hatvanas éveiben járó nő egynapi kálváriája, aki lezárja az ügyeit, mielőtt felszáll a repülőre, hogy külföldön élő lányához költözzön. A film visszafogottan, finom humorral és sok szívszorító pillanattal meséli el egy margóra szorult nő történetét.

Szentpéteri Áron: Láthatatlanul / 2017, 32 perc
Egy találkozás története, amely az emberi kapcsolatok bizonytalan és láthatatlan határairól szól.

Kovács István: Ostrom / 2018, 23 perc
1994. Szarajevó. Egy magányos bosnyák nő elindul, hogy vizet találjon, hogy végre hajat mosson a várva-várt randevúja előtt.

március 29., péntek, 19.00, Spectrum Színház
Infinitezimal 13 – Lapszámbemutató
Bemutatjuk az Infinitezimal folyóirat 13. lapszámát, amely a kiemelkedő magyar szellemiségekre központosít: Balassi Bálint, Barabás Miklós, Bolyai Farkas, Radnóti Miklós, Ligeti György, Kurtág György, Hamvas Béla, Bartis Attila, Bocsárdi László és mások. Az est moderátora Sebastian-vlad Popa, a folyóirat főszerkesztője, aki a marosvásárhelyi Sebestyén Aba színésszel, Török Istvánnal, a Spectrum Színház igazgatójával, Horațiu Mihaiu, költő, építész és díszlettervezővel, valamint Gavril Țărmure, a kiadvány besztercei igazgatójával fog beszélgetni. Az estet a budapesti Márkos Albert csellójátéka fogja színesíteni.


március 29., péntek, 20.00, Művész mozi: Flora terem
Szász Attila: Örök tél
2018, történelmi dráma, 110 perc, román felirattal
A sikeres szerzőpáros, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.

 

március 30., szombat, 16.00, Művész mozi: Flora terem
Pálfi Zsolt – A.H. Kaminki: Salamon király kalandjai
2017, 80 perc, gyerekanimáció, román felirattal
A nagykamasz Salamon király története fejlődés-regény, amelyben megtudjuk, hogy a Bölcs Salamon milyen volt, amikor még nem volt bölcs, hanem inkább egy beképzelt, nagyszájú, de kis tudású piperkőc, akinek éretté kellett válnia az uralkodásra. A filmben a jellegzetes képi világ sok-sok humor forrása és szellemes, ahogy az alkotók reflektálnak korunk olyan jelenségeire, mint például a közösségi média vagy az online társkeresés.


március 30., szombat, 18.00, Művész mozi: Flora terem
Zágoni Balázs: A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve
2007-2018, 53 perc, dokumentumfilm, román felirattal
A film korabeli fényképek, mozgóképrészletek felvillantásával, levéltöredékekkel, interjúalanyok, szakértők megszólaltatásával hozza közel a nézőhöz a püspököt, akit ebben a filmben emberi mivoltában ismerünk meg és a film végére a néző önmagától újra „szent” emberré nagyítja magában Márton Áron egyházi és történelmi alakját. Q&A: Zágoni Balázs

március 30., szombat, 20.30, Művész mozi: Flora terem
Gárdos Péter: Hajnali láz
2014, magyar-svéd-izraeli játékfilm, 114 perc, román és angol felirattal
Gárdos Péter saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének igaz történetét dolgozta fel, kettejük ötven év után előkerült levelezése alapján. A második világháború utáni Svédországban játszódó romantikus film a borzalmakon is túljutni képes, szenvedélyes élni akarás megható és csodálatos példázata. A film alapjául szolgáló azonos című szerelmes regényt a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedezték, világsiker lett, és harminc nyelvre fordították le.


március 31., vasárnap, 16.00, Művész mozi: Flora terem
Breier Ádám: Havanna, csak oda
2016, 52 perc, dokumentumfilm, angol felirattal
Hogyan látja a magyar rendszerváltásra nagyban hasonlító jelenlegi kubai kapitalizálódást egy 70 éve szocializmusban élő történelemtanár, kinek a rendszer élhetetlensége miatt már minden élő rokona elhagyta a szigetet? Breier Ádám dokumentumfilmjében három idős, erős, önálló és független magyar nő életébe nyerünk bepillantást, akik abban a korban vannak, hogy amikor az életükről mesélnek, számvetést is tartanak.

március 31., vasárnap, 17.00, Művész mozi: Flora terem
Zágoni Bálint: A Sárga csikó nyomában

2016, 50 perc, dokumentumfilm, román felirattal
1913-ban, a budapesti filmes élet fellendülésével egy időben kezdte el működését az elismert kolozsvári színházigazgató, Janovics Jenő által alapított filmstúdió. A dokumentumfilm arra vállalkozik, hogy filmtörténészek együttműködésével, valamint archív felvételek, képanyagok felhasználásával ismertesse a kolozsvári filmes műhely hatéves működését. A film arra is próbál választ keresni, hogy az elkészült filmeknek alig 5%-a vészelte át az elmúlt évszázadot. Hogyan tűntek el a Janovics stúdiójában gyártott filmek kópiái az évtizedek alatt és van-e esély arra, hogy csodával határos módon egy újabb kolozsvári némafilm előkerüljön, ahogyan történt az ezelőtt néhány évvel a Kertész Mihály által rendezett 1914-es Tolonccal? Lehetséges-e, hogy valamelyik szomszédos állam archívumában a beazonosítatlan filmek között található még magyar némafilm? 


március 31., vasárnap, 17.00, Jazz&Blues Club
Kamarakoncert: Kondorosi Karolina (hegedű), Matsunaga Minami (zongora) és Bodor Ágnes (gordonka)

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Koncertszervező Központja közötti együttműködésnek köszönhetően 2013 óta évente két alkalommal turnéznak Romániában a kiváló magyarországi intézmény hallgatói. E hangverseny fellépői Kováts Péter tanítványai. Kondorosi Karolina rendszeresen részt vesz nemzetközi mesterkurzusokon, ahol alkalma nyílt olyan tanároktól tanulni, mint Arkadij Winokurow, Anne Shih, Takács-Nagy Gábor, Pauk György, Bruno Canino és Pierre Amoyal. Matsunaga Minami Japánban született és 2008-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Pályafutása során több nemzetközi versenyen díjazták Japánban (Tokió, Fukui, Oszaka), Olaszországban (Róma, Barletta), Magyarországon (Budapest, Vác, Debrecen), és olyan kiváló hegedűművészekkel koncertezett, mint Román Mikola és Szabadi Vilmos. Bodor Ágnes számos nemzetközi szóló és kamarakurzuson vett részt, többek között Gustav Rivinus, Frans Helmerson, Perényi Miklós, Josef Podhoransky, Rohmann Imre. 

Műsoron:
Cezar Frank: A-dúr hegedű-zongora szonáta
Bartók Béla: Adagio
Dmitri Sosztakovics: 2. (e-moll) zongoratrió, op. 67
 
 
március 31., vasárnap, 18.00, Művész mozi: Flora terem
Madarász Isti: Egy szerelem gasztronómiája
2017, 88 perc, romantikus zenés gasztro-vígjáték, román felirattal
A film főhőse, egy öntörvényű, excentrikus séf, akinek rá kell döbbennie arra, hogy milyen fontos érték az összetartozás, a csapat és természetesen a szerelem. A film készítői egy olyan önfeledt és játékos műfaji kalandra hívják a nézőt, amely a  népszerű gasztronómia világában mesél egy emlékezetes és magával ragadó történetet.


március 31., vasárnap, 20.30, Művész mozi: Flora terem
Nemes Jeles László: Napszállta

2018, 142 perc, dráma, román felirattal
A Napszállta a XX. század születéséről szól, a vihar előtti vészjósló idill filmje. A filmben a főhős, Leiter Írisz, a rokonát keresi, közben a tarkója melletti – hol elmosódott, hol tűéles látótérben – mintegy háttérként elevenedik meg a történelem. Nemes Jeles László mesterien ért ahhoz, hogy úgy mutasson be hitelesen egy adott kort, hogy közben nem történelmi filmet csinál:  egy személyen és annak küldetésén keresztül lesünk be a letűnt időkbe, ahol mintegy díszletként ismerjük meg az adott kor közegét.