Kritikai pedagógia, demokratikus oktatás, önszerveződés

Kolozsvár - Tranzit.ro , június 20-21.
Kategóriák: előadás, konferencia;
Facebook: https://www.facebook.com/events/1921799064586620/

Kerekasztalbeszélgetés és műhely a kritikai pedagógia, demokratikus oktatás és önszerveződés témakörében a Tranzit.ro  székhelyén. 

PROGRAM

Június 20., 19:00 — 21:00 — kerekasztal-beszélgetés a Deviszont Közösségi Tér és a Mentés másként csoport tagjaival

A kerekasztal-beszélgetésen bemutatkozik a budapesti Deviszont Közösségi Tér és a Mentés másként csoport, majd rövid beszélgetés során osztják meg tapasztalataikat egymással és a közönséggel.
A program második felében kisebb csoportokban beszélünk két témáról.
1. Kritikai pedagógia vs. rendszer:
Milyen helyi környezetben működik a Deviszont és a Mentés másként? Milyen a viszonyuk az iskolarendszerrel és a helyi szociális és közösségi intézményekkel? Tanoda-e a Deviszont, egyáltalán mi lehet a szerepe az iskola utáni programoknak a mai intézményrendszer mellett? Hogyan lehet platformot teremteni az oktatási rendszerhez kapcsolódó intézmények szereplői közötti párbeszédre?
2. Hogyan csinálj kritikai pedagógiát?
Vagyis milyen a facilitátor (foglalkozás-szervező) szerepe a Deviszontban, hogyan dolgoznak együtt a hozzuk járókkal, hogyan érvényesül a fiatalok véleménye a közös munkában. Milyen problémákat érzékel a Mentés másként a demokratikus oktatói szerepekkel kapcsolatosan a gyakorló pedagógusok, illetve a pedagógus hallgatók körében?

Meghívottak:
Fernengel Ági, Szarka Alexandra — Deviszont Közösségi Tér
Jakab Villő Hanga — Mentés másként
Moderál: Gegő Virág — Mentés másként

(A csoportok magyar nyelvű bemutatásához román nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítunk. A kiscsoportos beszélgetések magyar és angol nyelven zajlanak.)

Június 21., 9:30 — 12:30 — Kritikai pedagógia a szakképzésben és Budapest külvárosában - a Deviszont Közösségi Tér műhelyfoglalkozása

A műhelyen a Deviszont tagjai bemutatják a programjukat és pedagógiai módszertanukat. Az érdeklődőkkel közösen megnézik néhány megvalósított foglalkozásuk tervét és mesélnek arról is, hogy ezekből mi működött jól a gyakorlatban és mi nem vált be. A folytatásban kisebb csoportokban dolgozva mindenki megalkothatja a saját, deviszontos módszereken alapuló, fiataloknak szánt foglalkozástervét.

Műhelytartók: Fernengel Ági, Szarka Alexandra — Deviszont Közösségi Tér

(A műhelyfoglalkozás nyelve magyar.)