VII. Vásárhelyi Forgatag

Marosvásárhely 2019. augusztus 23. - szeptember 1.
Kategóriák: fesztivál;
Weboldal: https://forgatag.ro/

A Vásárhelyi Forgatagra idén is rengeteg ígéretes programmal készülnek a szervezők,  a színházi előadások, irodalmi programok, táncház és borudvar mellett idén sem marad el az egészségforgatag és a kézműves vásár, de az idei év különlegessége, hogy a Szféra is bekapcsolódik a Forgatag programjába.

A Szféra hétvégi programjait követően, augusztus 26-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes rögtön két előadással nyitja a Forgatag hetét, de aznap a Várban a Magyar Állami Operaház is ingyenes előadást visz kamionszínpadra. A Gördülő Opera program keretében Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját tekinthetik meg az érdeklődők, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Liliomfi címmel hoz előadást Marosvásárhelyre, szerdán Szarvas József Pustol a hó című egyéni előadását nézhetik meg a színház kistermében, csütörtökön Szilágyi Enikő világhírű sanzonénekes előadására várják az érdeklődőket a Kultúrpalotába. A Kereszteződések augusztus 24-ei megnyitójával a kiállításforgatag is kezdetét veszi. Hétfőn a Maros Mezőségi Művésztelep kiállítása nyílik, kedden a Bauhaus 1919-2019 című kiállítást nyitják meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, majd csütörtökön a Bánffy Ménesnek állítanak emléket, a Kultúrpalota kistermében pedig a marosvásárhelyi filmes legenda, Schnedarek Ervin emlékét idézik fel.

A Liget már csütörtökön megtelik élettel, akkor lesz ugyanis az első nagyszínpadi koncert, amelyen a Honeybeast várja a tombolni vágyó forgatagozókat. Pénteken este különleges produkcióra kerül sor, amely Vásárhely történetében egyedülálló: kifejezetten a Forgatagra készül a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia egy szabadtéri koncerttel.Péntek este filmslágerek, populáris dallamok és híres operaáriák hangaznak majd el. Előttük azonban még Sárik Péter és Falusi Mariann jazzkívánságműsora fogja bepörgetni a közönséget. Szombaton a Kerekes Band és Baricz Gergő, majd Keresztes Ildikó és bandája fog koncertezni. Vasárnap a Loyal, ezt követően pedig a Neoton Família Sztárjai koncertje zárja a Forgatagot.

A Vásárhelyi Forgatag teljes programja elérhető a fesztivál weboldalán.