Kastély Erdélyben Konferencia

Kolozsvár - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, 2019. november 29., péntek 10:00
Kategóriák: előadás, konferencia;
Weboldal: https://www.facebook.com/events/399776090681270/

Pénteken, november 29-én Kolozsváron mutatja be a PONT Csoport az első erdélyi interaktív webdokumentumfilmet. A Felméri Cecília által rendezett History is Our Story főszereplői az erdélyi kastélyok. A Kastély Erdélyben projekt részeként készült interaktív film tulajdonosokkal és üzemeltetőkkel készített interjúk, bejárható 3D terek, hanganyagok, szöveges leírások, fotók és dokumentumok segítségével járja körül az erdélyi kastélyok komplex témakörét.

A konferencia november 29-én, pénteken 10 órától kezdődik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának konferenciatermében (Tordai út, 4. sz.). A részvétel ingyenes, a részvételi szándékot kérjük egy ingyenes jegy kiváltásával jelezni az eventbrite.com oldalon: https://www.eventbrite.com/e/kastely-erdelyben-konferenciaconferinta-castel-in-transilvania-tickets-73561421191. A konferencián szinkrontolmácsolást biztosítunk román és magyar nyelvek között.

A History is Our Story az Országos Kulturális Alap (AFCN) támogatásával készült. A Kastély Erdélyben Konferencia szervezője a PONT Csoport, a Kastély Erdélyben program lebonyolítója, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával (DRI) partnerségben.

Program

10:00 – 10:30            Megnyitó

Farkas András, stratégiai igazgató, PONT Csoport

Amet Aledin, államtitkár, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI)

Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke

Haller Béla, elnök, Castellum Egyesület

Mihai Giurgiu, Kolozsvári Kulturális Központ

10:30 – 12:00            History is Our Story: épített örökségünk új művészi köntösben

A History is Our Story interaktív webdokumentumfilmből, amely három kastély példáján beszél az erdélyi kastélyok helyzetéről. A film mind a dokumentumfilm művészi nyelvét, mind multimédiás eszközöket felhasználva lehetővé teszi, hogy a néző/felhasználó interaktív módon fedezze fel magának a kastélyokat és a bennük rejlő történeteket. Az interaktív webdokumentumfilm bemutatását beszélgetés követi az alkotókkal.

 

12:00 – 13:15            Mit jelent ma kastélytulajdonosnak lenni Romániában? Kihívások és lehetőségek

Kerekasztal-beszélgetés: Milyen helyzetben vannak ma a kastélyok Romániában? Mit jelent konkrétan, a mindennapokban az, ha valaki birtokol egy kastélyt? Mi változott az elmúlt években jó vagy rossz irányba? Milyen terveik vannak a tulajdonosoknak?

Kastélytulajdonosok: Bánffy Farkas (Fugad), Horváth-Tholdy Péter (Marosnémeti), Nagy Kemény Géza (Marosvécs), Szabó Tekla Katalin (Maroshévíz), Teleki Tibor (Gernyeszeg). Moderátor: Márkus Éva újságíró.

13:15 – 14:00            Ebédszünet

14:00 -14:30  Felélesztett kastélyok

Fejlesztési modellek: különböző funkciókat betöltő erdélyi kastélyok bemutatása.

Bánffy-kastély, Bonchida

Kálnoky-kastély, Miklósvár

Rákóczi-Bánffy várkastély, Gyalu

14:30 – 15:30            Kastélyok és közösség: a kastélyok a nagyközönség és helyi közösségek mentális térképén

Kerekasztal-beszélgetés a History is Our Story interaktív webdokumentumfilmben is közreműködő szakértőkkel. A beszélgetés a kastély és közösség viszonyát térképezi fel, valamint ezeknek az épületeknek a helységben és a régióban betöltött szerepét a múltban, jelenben és jövőben. Mire van szükség ahhoz, hogy a közösségek magukénak érezzék a kastélyt? Miért fontos, hogy ez az érzés meglegyen? Miért fontosak maguk a kastélyok és a kúriák Erdélyben? 

Meghívott szakértők: Kovács Zsolt művészettörténész, Péter László szociológus, Szabó Árpád Töhötöm néprajzkutató.

15:30 – 15:45            InnoCastle: hogyan válnak a kastélyok az innováció és a fenntartható vidékfejlesztés katalizátoraivá?

Az INNOCASTLE projekt célja eldugott, kevéssé ismert kastélyok és kúriák fenntartható revitalizációs lehetőségeinek azonosítása, közpolitikák elfogadásának segítségével. A projekt partnerei az Országos Örökségvédelmi Intézet (INP, Románia), a Gent Egyetem (Belgium), Extremadura regionális kormánya (Spanyolország), National Trust (Nagy-Britannia) és Gelderland Provincia (Hollandia).

15:45 – 16:00 Kávészünet

16:00 – 17:00            Interdiszciplinaritás a gyakorlatban: kiknek kell együttműködniük egy kastély új életre keltéséhez?

 

Kerekasztal-beszélgetés olyan területek szakértőivel, amelyeket figyelembe kell venni egy kastély revitalizációjakor.

Meghívott szakértők: Guttmann Szabolcs építész, Ilyés Szabolcs, RegioConsult, ügyvezető igazgató, Veress Emőd jogász

17:00 – 17:15            Konferencia zárása