Rovegan / Tranzíciók

Kolozsvár - Tranzit Ház, február 28., péntek 19:00
Kategóriák: színház;
Facebook: https://www.facebook.com/events/172385877387414/

2020. február 28-án 19 órai kezdettel folytatódik a Tranzit Alapítvány euroregionális kortárs előadóművészeti programja, a TRANZÍCIÓK a bukaresti Replika Színházi Nevelési Központ és Arena Egyesület ROVEGAN című előadásával.

Színpadon: Mihaela Teleoacă, Valentina Zaharia, Silvana Negruțiu
Szöveg és rendezés: Catinca Drăgănescu
Zene: Alexei Turcan
Videó és dokumentáció: Alexandra Dincă, Vlad Bîrdu, Ionuț Popescu

Időtartam: 80 perc
Nyelv: román
Felirat: angol

Szinopszis:
Az előadást Liliana Nechita „Keserű cseresznyefák” című könyve ihlette, és egy Vaslui megyei településeiben végzett részletes dokumentáció után készült. A ROVEGAN a szegénység által vezérelt, Kelet-Európából Nyugatra irányuló migráció jelenségét vizsgálja. A kortárs mese útját követve az előadás olyan anyák tapasztalatait mutatja be, akiknek Olaszországba kell dolgozniuk, és az ilyen típusú elmozdulások személyes és társadalmi szintű hatásait tematizálja. A ROVEGAN kollektív mesemondás formájában valósul meg, nők három generációjának prizmáján keresztül követi egy család történetét, és azt, hogy miként élik meg a jobb életért folytatott küzdelmet.
 


TRANZÍCIÓK TRANZIȚII / euroregionális kortárs előadóművészeti program

2019-2020

2019 márciusától a Tranzit Ház két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, illetve performansznak ad otthont. A Tranzíciók kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra meghívott előadások peremhelyzetekről és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik.