14. Filmtettfeszt, Csíkszereda

Csíkszereda - Csíki Székely Múzeum, 2014. október 3-5.
Rendezvénysorozat: 14. Filmtettfeszt
Kategóriák: film;
Weboldal: https://www.filmtettfeszt.ro
Facebook: https://www.facebook.com/filmtettfeszt?fref=ts

Csíkszeredába is érkezik a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok, október 3. és 5. között a Csíki Székely Múzeum emeleti bástyatermében lesz megtekinthető az idei filmválogatás, a nyitónapon Reisz Gábor rendezővel is találkozhat a közönség.

A 14. Filmtettfeszt Magyar Filmnapok központja hagyományosan Kolozsvár, ugyanakkor 10 erdélyi városba juttatják el az idei válogatást. A műsor az elmúlt év legjobb magyar filmjei közül válogat – köztük lesz például A berni követ (r. Szász Attila) és a Couch Surf (r. Dyga Zsombor) –, valamennyit premierként láthatja az erdélyi közönség. A nagyjátékfilmek mellett a programból nem hiányozhatnak a dokumentum-, animációs és kisjátékfilmes válogatások sem. A legkisebbeket rajzfilmvetítésre, a (kis)kamaszokat ifjúsági filmre hívjuk moziba, és idén is hangsúlyt fektetünk az erdélyi filmalkotásokra. A filmeket többnyire román, néha angol felirattal vetítik. A belépés ingyenes. 

A háromnapos csíkszeredai program olyan nemzetközi fesztiválsikereket foglal magába, mint a Szász Attila rendezte A berni követ című történelmi thriller a berni magyar nagykövetség elleni 1958-as támadásról, vagy a mai későhuszonévesek elveszettségét abszurd humorral bemutató VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film, Reisz Gábor rendezésében. A könnyed vígjáték műfaját képviseli a Megdönteni Hajnal Tímeát, de nem láthatta korábban az erdélyi moziközönség a Couch Surfot, Dyga Zsombor filmjét sem, és az Isteni műszak csupán a TIFF nézőihez jutott el mostanig.

A nagyjátékfilmekhez két ifjúsági film is társul, szintén erdélyi premierként: Mátyássy Áron Berosált a rezesbanda című filmje egy vidéki városka fellázadt iskolásairól szól, az Aura című film pedig sci-fi egy maroknyi fiatalról, akik autójukkal elakadnak egy rejtélyes, sötét erdőben.

A dokumentumfilmek közt is több újdonság szerepel: Varga Ágota A tartótiszt című munkája döbbenetes és felkavaró vallomások sorozata, az Overdose – Vágta egy álomért (r. Ferenczi Gábor) pedig a legendás magyar versenyló és a vele kapcsolatban álló szereplők története.

Szintén premier, ám ezúttal a legkisebbeket szólítja meg: a 14. Filmtettfeszt hét városban vetíti a Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak, a népszerű rajzfilmsorozat harmadik évadját, amely augusztus végén került a magyarországi mozikba.

A Filmtettfeszt Magyar Filmnapok továbbra is filmszemle jelleggel működik, ám a Sárga Csikó Díj átadására idén is sor kerül a kolozsvári nyitógálán – Durst György és Buglya Sándor után – egy harmadik olyan filmproducer fogja átvenni, aki az elmúlt években jelentősen támogatta az erdélyi magyar filmesek munkáját. Maga a trófea idén új alakot öltött, Koncsag Ádám szobrászművész készítette.

A filmfesztivál programja

Október 3., péntek

17:00 Erdélyi rövidfilmek (79')

18:30 Overdose – Vágta egy álomért (r. Ferenczi Gábor, 2013, 52')

20:00 VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (r. Reisz Gábor, 2014, 90'), majd közönségtalálkozó a rendezővel

Október 4., szombat

10:00 Vili, a veréb (rend.: Gémes József

11:30 Berosált a rezesbanda (r. Mátyássy Áron, 2012, 72')

16:00 Filmtett-rövidek (50')

17:00 A tartótiszt (r. Varga Ágota, 2013, 63')

18:30 A berni követ (r.  Szász Attila, 2014, 76')

20:00 Isteni műszak (r. Bodzsár Márk, 2013, 106')

Október 5., vasárnap

10:00 Bogyó és Babóca 3. Játszótársak (r. Krizsanics Antonin, M. Tóth Géza, 2014, 70')

11:30 Aura (r. Bernáth Zsolt, 2014, 80')

15:30 Ha nem használ, nem is árt… (r. Szabó Károly,

16:30 Magyar rövidek a 11. Jameson CineFestről (69')

18:00 Couch Surf (r. Dyga Zsombor, 2014, 84')

20:00 Megdönteni Hajnal Tímeát (r. Herczeg Attila, 2014, 105')

További cikkek, filmismertetők olvashatók a filmnapok oldalán: www.filmtettfeszt.ro 

A rendezvénysorozathoz kapcsolódó események

Nincs találat!