Herczku Ágnes & Nikola Parov Quartet

Borszék 2018. július 14., szombat
Rendezvénysorozat: Borszék Bogrács Feszt
Kategóriák: koncert;

Herczku Ágnes és Nikola Parov a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségei. Műsorukban Herczku Ágnes Bandázom című CD-jének, valamint Tüzet viszek című hagyományőrző albumának dalai mellett az aranylemezes, többszörös Fonogram-díjas szerzőpáros saját szerzeményei, világzenei feldolgozásai szerepelnek. Előadásukban a magyar és a balkáni népzene új értelmezést nyer.

A műsorban Herczku Ágnest és Nikola Parovot Pálházi Bence hegedűn és Gabor Gera harmonikán kíséri.

A szerzőpáros legutóbbi Bandázom című lemeze – amelynek megálmodója, zeneszerzője, hangszerelője és producere Nikola Parov – a hazai elismerések mellett számtalan nemzetközi sikert ért el: két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján, a World Music Charts Europe-on. A toplistát a világ 25 országának mintegy 50 világzenei szakembere állítja össze. A két legnevesebb nemzetközi világzenei szaklap, a Songlines és az fRoots magazin is elismerő kritikát jelentetett meg a Bandázom lemezről, az album egyik dala pedig felkerült a Songlines magazin Top of the World, valamint a WOMEX, a legnagyobb nemzetközi világzenei fesztivál és vásár válogatás CD-jére is. A 2015-ben Budapesten megrendezett WOMEX zsűrije is beválogatta a szerzőpáros legfrissebb formációja, a Herczku Ági és a Banda koncertjét a programba.

Hozomány címmel 2018. április elején jelent meg Herczku Ágnes legújabb lemeze, amelyen mezőségi, visai gyűjtéseinek eredeti, valamint mai, népzenekarral előadott dalai szerepelnek.

A koncert a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet stratégiai partnerségével jött létre.