Bartis Attila: A szigeteken - kiállítás

Csíkszereda - Új Kriterion Galéria, 2019. szeptember 13. - november 2.
Kategóriák: kiállítás;
Facebook: https://www.facebook.com/ujkriterion/

Az Új Kriterion Galéria őszi szezonja Bartis Attila fotógráfiáival indul. Szeptember 13-án, pénteken 18 órakor Bartis Attila: A szigeteken kiállítását Kemény István költő nyitja meg a csíkszeredai galériában (Petőfi utca 4.).

Bartis Attila fotóiból azonos címmel nyílik kiállítás négy nappal később Bukarestben a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, a Román Szépművészeti Múzeum (Muzeul Național de Artă a României – MNAR) és az Új Kriterion Galéria együttműködésében. A bukaresti kiállítást megnyitja Petrányi Zsolt, kurátor.

A két kiállítás fotói a tavaly Budapesten kiállított anyagból, illetve újabb munkákból áll össze, melyeket az alkotó a második otthonául választott Indonéziában készített. A kiállított anyag azonban nem egy távoli táj felfedezésével kecsegtet, hanem épp ellenkezőleg, a kiváló prózaíró alkotói munkásságának egy teljesen más szemléletét igyekszik bemutatni, fotógráfiái egyéni kompozíciós rendet, illetve témaválasztást hoznak a látogató elé.

A fotográfia végigköveti Bartis Attila munkásságát, sőt tulajdonképpen irodalmi tevékenységét is megelőzi, hiszen fényképezést tanult, s portréi már a kilencvenes években felkeltették a kritikusok érdeklődését. Az elmúlt három évtizedben mégis inkább irodalmárként vált ismertté, azonban a gondolat rögzítése mellett életében mindig is ott volt a látható pillanat megörökítésének művészi igénye.

Az Új Kriterion Galériában nyíló kiállítás november 2-ig látogatható a következő program szerint: 

kedd-péntek: 14:00 - 18:00

szombat: 10:00 - 14:00