Dr. Szilágyi N. Sándor - Hogy tudhatunk egyáltalán beszélni?

Kolozsvár - Planetárium , január 14., kedd 19:00
Kategóriák: előadás, konferencia;
Facebook: https://www.facebook.com/events/500918770774234/

Hogyan tudhatunk mi egyáltalán beszélni? Izgalmas nyelvi érdekességek, apróságok, amikről mind tudunk, de csak kevesen állunk meg és gondolkodunk el rajtuk.

Szilágyi N. Sándor erdélyi magyar nyelvtudományi szakíró, szerkesztő, publicista, egyetemi tanár. 1972–90 között a Kriterion Könyvkiadó bukaresti szerkesztőségének belső munkatársa volt, ebben az időszakban a kiadó nyelvészeti kiadványainak, közöttük az Erdélyi magyar szótörténeti tár I–IV. kötetének kiadói szerkesztője. Utána a BBTE Nyelvtudományi Tanszékén adjunktus, 1999-től előadótanár; 2005-től a Magyar Nyelv és Kultúra Tanszék vezetője. 1996–2004 között a BBTE Bölcsészet, Nyelv- és Történettudományi Karán a kari tanács tagja, 2000–2002 között a kar tudományos titkára.

A diktatúra utolsó időszakában a romániai szellemi ellenállás egyik műhelyének számító Limes Kör tagja volt. Az 1989-es romániai rendszerváltás után néhány éven át a romániai magyarság politikai stratégiájának problémáit felvető – a hivatalos politika képviselői által többnyire figyelmen kívül hagyott – cikkei, tanulmányai egy politikai beidegződésektől mentes gondolkodást próbáltak megszilárdítani. Ezeknek az írásainak egy részét, az ezredforduló távlatából továbbgondolva, Mi-egy-más címmel gyűjtötte kötetbe.

2020. január 14-én a Planetárium kávézóban hallgathatjuk meg Szilágyi N. Sándort. A belépés díjtalan.